Párkapcsolati mediációMiről nem hiszed,
hogy fenn tudod tartani,
azt el is ejted.
                  (Fodor Ákos)

Rutin, játszmák, krízis?

A családon belüli viták, menetrend szerűen ismétlődő konfliktusok és a megromlott kapcsolatok rendezésének alternatív módja a mediáció. A mindennapi rutin, a munka világában való versenyfutás, a pihenésről, családi életről alkotott eltérő ideák, elvárások önmagukban is feszültséget okozhatnak. Ha ez a feszültség nem megfelelő, nem minőségi kommunikációval párosul, akkor már szinte elkerülhetetlen a krízis. Ez testet ölthet hallgatag hidegháború, vagy zajos, sehová sem vezető csörték formájában is.

Kik között lehet mediálni?

A párkapcsolati mediáció helyett sokkal szerencsésebbnek tartom a családi mediáció kifejezést. Hiszen a kommunikáció megváltozása (elakadása, elmérgesedése, esetleg érdemi tekintetben való megszűnése) egyaránt előfordulhat párok, házastársak, szülők és kamasz-, vagy felnőtt gyermekük, vagy éppen gyermekük párja között, és még számtalan rokoni kapcsolatban.

Miben segíthet a mediáció?

A családi mediációban a felek segítséget kapnak az aktuális krízisek áthidalásához. A közös munka során a múlt eseményeit tisztázzák, hogy kiléphessenek az önsajnálat, a vádaskodás csapdájából, felszámolják a valós kommunikáció helyett beépült játszmákat. Segítséget kapnak, hogy sérelmeiket mihamarabb feldolgozzák, ezzel felszabadítva a változtatáshoz szükséges energiáikat. Hogy megkeressék kapcsolatuk értékeit, hogy erre építve dolgozhassanak ki stratégiát a kapcsolat újragondolásának, mindennapjaik, jövőjük komfortosabbá, boldogabbá tételének érdekében.

Különleges helyzetek!

Szívemhez közel álló, mérhetetlenül fontos és nehéz terület, a sérült gyermeket nevelő családok helyzete. A krízis itt szinte elkerülhetetlen. A felmerülő konfliktusok manifesztálódhatnak a rokoni, a baráti kapcsolatokban, a szülők között, később a kamasz gyermek és szülei között. Általában rejtett marad, ám nem szabad megfeledkezni a testvérek közötti érzelmek és kommunikáció alakulásáról sem. Fontosnak tartom, hogy minden család, aki ilyen embert próbáló helyzetben él, minden támogatást megkapjon ahhoz, hogy a fizikai nehézségek leküzdésén túl megőrizhesse, kialakíthassa családja harmonikus működését.

 

 
 

"Nem ismerek reménykeltőbb érzést, mint az ember kétségbevonhatatlan képességét, hogy tudatos erőfeszítéssel felemelje saját életét." (Henry David Thoreau)

 
 
?>